Olej wytłaczany z nasion jojoby podbija rynek produktów pielęgnacyjnych od wielu lat – w czystej postaci i jako składnik wielu kosmetyków. Zabiegi z wykorzystaniem bezzapachowego olejku jojoba o niebywale cennych właściwościach można wykonywać na całym ciele, twarzy, włosach i paznokciach. Olej jojoba to uniwersalny, naturalny ekstrakt roślinny. Czy warto stawiać w pielęgnacji na olejek jojoba?

Cudowny olejek roślinny

Wytłaczany z nasion południowoamerykańskiego krzewu ekstrakt to bezzapachowy olej o złocistym, przejrzystym kolorze. Tłoczony na zimno jest bogaty w wiele cennych minerałów i witamin. Bardzo dobrze współgra ze skórą, świetnie się wchłania. Poza bardzo przyjemną formułą, olej z jojoby jest bezpieczny i uniwersalny. Nie bez powodu kobiety stawiają w codziennej pielęgnacji właśnie na olejek jojoba, po prostu ufają sprawdzonym produktom.

Jakie są zalety naturalnego olejku jojoba?

  1. Bogaty w fitosterole, minerały i witaminy E, F oraz wszystkie z grupy B.
  2. Otrzymywany przez tłoczenie na zimno z nasion krzewu jojoba.
  3. Odporny na wysoką temperaturę i bardzo trwały.
  4. Dodany do innych olejów roślinnych przedłuża ich ważność.
  5. Przyjemna, ciekła konsystencja ułatwiająca aplikację.
  6. Stosowany w przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę.
  7. Stuprocentowo organiczny i ekologiczny, bo pozyskiwany z naturalnych roślin.
  8. Bezpieczny nawet dla najbardziej wrażliwej skóry.
  9. Zapobiega wysuszaniu wszystkich warstw skóry.
  10. Sprawdza się w pielęgnacji całego ciała, włosów i paznokci.
  11. Działa regulująco, regeneracyjnie i odżywiająco.
  12. Wyjątkowo lekki i nie przetłuszczający skóry.
  13. Nie powoduje podrażnień i reakcji alergicznych.
  14. Uniwersalna formuła do wielu zastosowań.

Można byłoby wymieniać zalety oleju jojoba bez końca, ale dużo ciekawsza jest lista wad, bo nie ma na niej żadnej pozycji. Olej jojoba jest jednym z tych naturalnych specyfików, które nie mogą zaszkodzić, a jedynie nie dadzą oczekiwanych efektów, choć raczej taka sytuacja ma miejsce rzadko. Olej z nasion jojoby to świetny, naturalny odpowiednik tradycyjnych kosmetyków. Jeden olej może z powodzeniem zastąpić stos innych kosmetyków.

11 Opinie