Olej marula powoli zaczyna wybijać się na rynku olejków roślinnych stosowanych w pielęgnacji i bardzo prawdopodobne, że w najbliższym czasie zajmie miejsce cudownego olejku arganowego. Ma lepsze właściwości nawilżające, przyjemniejszy zapach, a jego skład i działanie są bardzo podobne. Co warto wiedzieć o olejku z drzewa Marula?

Skąd pochodzi?

Olej marula jest wytłaczany na zimno z nasion drzewa Marula, które rośnie na dzikich uprawach na południu Afryki. To kolejny z afrykańskich olejków naturalnych, które stosuje się w pielęgnacji.

Ciekawostka: olej marula pochodzi z tzw. drzewa słoni, które nazwane zostało tak, ponieważ wokół nieco często można spotkać… pijane słonie; zwierzęta uwielbiają owoce marula, które zjadają wraz z pestkami, a te fermentują w ich żołądkach wprowadzając słonie w stan upojenia.

Jakie ma właściwości?

Olej marula to lekki olejek roślinny o bardzo dobrych właściwościach nawilżających, odżywiających i regenerujących. Stosowany regularnie na skórę i włosy może zmniejszać oznaki starzenia, ponieważ uelastycznia, ujędrnia i poprawia kondycję komórek. Cenne są też właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające oleju marula. Specyfik poleca się też do skóry i włosów problematycznych, ponieważ ma działanie łagodzące.

Co znajdziemy w jego składzie?

Największą zaletą oleju marula jest wysoka zawartość kwasu oleinowego, zaliczanego do kwasów omega-9. Oprócz niego znajduje się w nim wiele innych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kompleks witaminowy (m.in. A, C, E) oraz flawonoidy i antyutleniacze.

Jaką ma formułę?

Olejek marula jest bardzo podobny do oleju arganowego nie tylko, dzięki podobnym właściwościom. To złoty olejek pochodzenia roślinnego, który cudownie pielęgnuje skórę. Dużo lepiej się wchłania i jest lżejszy. Charakteryzuje go też przyjemniejszy, delikatny zapach.

Dla kogo jest polecany?

Olej z Maruli to uniwersalny olejek pielęgnacyjny, ale szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, mocno podrażnionej i problematycznej oraz do włosów wysokoporowatych, czyli zniszczonych, osłabionych, łamliwych i cienkich. Olej marula świetnie radzi sobie z problemami typu łuszczyca, egzemy, przesuszanie, czy atopowe zapalenia skóry. Właściwości olejku marula sprawiają, że zaleca się jego stosowanie osobom dojrzałym oraz kobietom ciężarnym.

Jak go stosować?

Olej marula to uniwersalny produkt roślinny, który można stosować zarówno do pielęgnacji całej skóry, cery, włosów, jak i paznokci. Jest bezpieczny, więc można nakładać go bezpośrednio na skórę lub włosy, ale jest również idealną bazą do produkcji kosmetyków (coraz więcej producentów wykorzystuje go w tym celu) i można nim wzbogacać niektóre produkty pielęgnacyjne. Nadaje się do masek, kremów, balsamów, szamponów, kosmetyków kolorowych; do wcierania, masowania, moczenia, płukania, wklepywania – jest po prostu wielofunkcyjny.

5 Opinie