Olejek pracaxi pozyskiwany jest z owoców drzewa rosnącego w Centralnej i Zachodniej Afryce. Nasiona zawierają około 35% tłuszczu, z którego produkuje się również olej i masło używane w przemyśle spożywczym. Olejek pracaxi ma także zastosowanie w kosmetyce. Stanowi składnik szamponów i maseczek; jest też używany jako samodzielny kosmetyk pielęgnacyjny.

Olejek pracaxi posiada płynną konsystencję. Z tego powodu bardzo łatwo się aplikuje i dość szybko wchłania w skórę głowy i włosy. Nie pozostawia tłustej warstwy i nie skleja włosów; może jedynie brudzić ubrania i skórę twarzy lub szyi. Posiada silne działanie nawilżające i nabłyszczające. Zabezpiecza włosy przed promieniowaniem słonecznym, zanieczyszczeniami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego oraz wysuszającym działaniem składników obecnych w niektórych kosmetykach myjących i koloryzujących. Ułatwia szczotkowanie i przyspiesza suszenie. Przeciwdziała elektryzowaniu i puszeniu się włosów, a ponadto wygładza i odżywia. Jak należy stosować olejek pracaxi?

Jest kilka sposobów aplikacji olejku pracaxi. Produkt można nakładać zarówno na suche, jak i na mokre włosy. Jak to zrobić? Niewielką ilość olejku rozgrzej w dłoniach, równomiernie rozprowadź na włosach i pozostaw do wyschnięcia. Nie nakładaj kosmetyku na skórę głowy. Taki sposób aplikacji zapewni twoim włosom połysk i nawilżenie. Olejek pracaxi można równie dobrze nakładać na umyte i wilgotne pasemka. Pamiętaj jedynie, że pianę należy dokładnie spłukać, a nadmiar wody odsączyć papierowym ręcznikiem. Następnie olejek zmywa się, a na końcówki włosów nakłada się ulubioną odżywkę. Czy wiedziałaś, że olejek pracaxi można dodawać do maseczek lub szamponów? Najpierw głowę myje się oczyszczającym szamponem i usuwa nadmiar wody z pasemek. Kilka kropel olejku dodaj do maseczki i całość nałóż na włosy. Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu maski. Olejek pracaxi złagodzi działanie farby do włosów z dużym stężeniem amoniaku. Włosy będą nawilżone, wzmocnione i zregenerowane.

Olejek pracaxi przeznaczony jest do pielęgnacji każdego typu włosów i skóry głowy. Nie zawiera żadnych sztucznych składników, barwników i parabenów. W jego składzie nie znajdziemy również silikonów, które nie są zbyt dobrze tolerowane przez włosy. Przed pierwszą aplikacją warto wykonać próbę uczuleniową. Jeżeli po jakimś czasie od zastosowania olejku pracaxi nie wystąpią podrażnienia, bez przeszkód można rozpocząć kurację.